Φυτοϋγειονομικά Διαβατήρια

Τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό χώρο της χώρας μας  δημιουργούνται ριζικές αλλαγές στον τομέα των καλλιεργειών που επιλέγουν να ασχοληθούν  οι έλληνες παραγωγοί. Σε αυτήν την απόφαση οδηγήθηκαν τόσο από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής (μείωση των υδάτινων πόρων) που τους έστρεψαν σε λιγότερο ενεργοβόρες καλλιέργειες αλλά και από καθαρά οικονομικά κριτήρια απόδοσης. Έτσι οι παραδοσιακές αροτραίες καλλιέργειες βάμβακος και αραβόσιτου που καταλάμβαναν μεγάλο ποσοστό κ.τ.λ. ,  άρχισαν να δίνουν την θέση τους σε άλλες νέες καλλιέργειες , όπως είναι η καλλιέργεια της φιστικιάς. Πολλοί μάλιστα έχουν χαρακτηρίσει την απόδοση της ως πραγματικό EL DORALTO . Όμως η αναζήτηση του ” κρυμμένου θησαυρού της φιστικιάς” κρύβει και μερικούς θανάσιμους οικονομικούς κινδύνους για όσους απερίσκεπτα χωρίς προγραμματισμό και μελέτη προβούν στην καλλιέργεια της .Οι κυριότεροι παράγοντες που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί είναι οι παρακάτω.

  1. Φυτώρια καθαρά απαλλαγμένα από ασθένειες.
  2. Σωστή εκλογή υποκειμένου και ποικιλίας.
  3. Σωστή αναλογία θηλυκών προς αρσενικών φυτών καθώς και αρσενικά των κατάλληλων τύπων  για την περιοχή. Σωστή μεθοδολογία εγκατάστασης.  

Σχετικά με τον πρώτο παράγοντα που αναφέραμε πιο πάνω οι παραγωγοί θα πρέπει να απευθύνονται μόνο σε πιστοποιημένα φυτώρια που έχουν την δυνατότητα να τους παρέχουν ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ των φυτών που τους πουλούν και όχι από “φυτωριούχους ” που δεν έχουν καμία άδεια. Η σωστή εκλογή υποκειμένου και ποικιλίας όπως και η σωστή αναλογία θηλυκών προς αρσενικών φυτών καθώς και η μεθοδολογία εγκατάστασης , θα πρέπει να γίνετε κατόπιν συνεννόησης με το γεωπόνο που συνεργάζεται ο κάθε παραγωγός. Επίσης τα νόμιμα αδειοδοτημένα φυτώρια υποχρεώνονται τα εμβόλια να τα προμηθεύονται είτε από δικές τους ελεγμένες μητρικές φυτείες, οι οποίες πρέπει να πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου τα εμβόλια να είναι πλήρως απαλλαγμένα από ασθένειες και παθογόνους μικροοργανισμούς. Επιπλέον οι ποικιλίες έχουν βελτιωθεί με κλώνους περισσότερο παραγωγικούς και ανθεκτικούς σε ασθένειες. τους οποίους όμως μη έμπειροι φυτωριούχοι αδυνατούν να βρουν.